Zbavte sa kvalitnými armatúrami nedoplatkov za vodu

22.09.2005 Celý región

Aj vy rozmýšľate nad tým, ako rozumne a efektívne hospodáriť s rodinným rozpočtom. K ekonomickému aspektu sa v poslednej dobe pripája aj ekologické hľadisko....
Aj vy rozmýšľate nad tým, ako rozumne a efektívne hospodáriť s rodinným rozpočtom. K ekonomickému aspektu sa v poslednej dobe pripája aj ekologické hľadisko. Veď prečo by sme mali šafáriť s vodnými zdrojmi a ešte za to aj platiť z vlastného vrecka?

Pri úspore v kúpeľni vám často pomôže už výber vhodnej vodovodnej batérie. Je to prvý krok k tomu, aby ste sa na konci roka nemuseli chytať za hlavu a rozmýšľať nad tým, ako rýchlo vaše peniaze odplávali výtokom s hektolitrami zbytočne minutej vody. Na čo by ste si mali dávať pozor pri kúpe novej armatúry?

Perlátor nadovšetko
Pri zaobstarávaní kúpeľňových armatúr si všimnite hlavne to, či je súčasťou zariadenia aj kvalitný perlátor (prevzdušňovač). Má za úlohu usmerňovať a miešať vodný prúd so vzduchom, aby sa stal prúd vody mäkším a tichším. Práve pridávaním vzduchu do vodného prúdu môžete znížiť množstvo vytekajúcej vody – a to bez zníženia kvality oplachového efektu. Perlátor ako súčasť kúpeľňových armatúr vám teda výrazne šetrí náklady na vodné a stočné! Príkladom kúpeľňových armatúr vyhovujúcich týmto kritériám sú armatúry značky Kludi. (obrázok mechanizmu fungovania perlátora)

Keramický vršok je tip-top
Pri výbere klasických kúpeľňových batérií je pre vás smerodajný aj materiál, z ktorého je vyrobený vršok batérií. Ak je keramický, môžete sa spoľahnúť na odolnosť voči opotrebeniu a bezúdržbovú prevádzku, ktorá by vás inak stála zbytočné financie navyše. Pri keramickom vršku batérií sa nemusíte obávať ani opotrebenia sedla a tesnení. Ani pri vysokých teplotách vody tu totiž nedochádza k poškodeniu sedla batérie a vy máte zabezpečené stále regulačné parametre. Firma Kludi ponúka keramické vršky s 90° či 180° pootočením podľa tvarov a potrieb batérie. (obrázok otočenia)

Nastavte si doraz teplej vody
Prečo by ste mali platiť za vyššiu teplotu tečúcej vody, keď ju v skutočnosti tak horúcu nepotrebujete? Nastavte si maximálnu teplotu vody! Okrem finančných úspor sa vyhnete nepríjemnému a nebezpečnému obareniu horúcou vodou. Ocenia to najmä vaše malé deti. Ako na to? Niektoré kúpeľňové armatúry na trhu disponujú tzv. reguláciou dorazu teplej vody, ktorá vám zaistí pri inštalácii takéhoto typu batérie úsporu vody a energie. Rozdiel medzi kartušou bez nastavenia regulácie a s reguláciou vidíte na obrázku. Vyberte si armatúru s reguláciou teplej vody (napr. od firmy Kludi). (rozdiel v doraze medzi batériou s reguláciou a bez nej)

ECO-PLUS-kartuša šetrí vodu aj energiu
Armatúry s modernou technikou disponujú kartušami šetriacimi energiu aj vodu. Práve v oblasti hygieny môžete takýmto spôsobom ušetriť až dve tretiny pôvodných nákladov. K prírode a vašej peňaženke šetrné armatúry kladne ohodnotí celá vaša rodina, keď budete môcť ušetrené finančné prostriedky spoločne investovať do výletu či dovolenky. A ako fungujú? Napr. ECO-PLUS-kartuša od spoločnosti Kludi má v polohe plne otvorenej páky prietok 13 litrov/min. (1). Vy sa však môže spoľahnúť na eko-nastavenie prietoku (2), pri ktorom je spotreba iba 7 litrov/min. , čo je spolu s CASCADE perlátorom od Kludi optimálne množstvo na opláchnutie rúk. Na to, aby to nebolo viac, vás upozorní ľahko citeľný odpor páky proti pohybu nahor. Pri pohybe pákou vľavo (3) si nastavíte stálu teplotu vody, ktorá nezávisí od množstva vytekajúcej vody, resp. otvorenia prietoku. Vyhnete sa tak situáciám, keď vám celé litre pretiekli pod rukami, kým bola pre vás teplota tečúcej vody vyhovujúca. Studenú vodu nájdete naisto v strednej polohe páky (5), komfortnú zónu s plynulým nastavením teploty v rozsahu 34 – 42 °C v polohe 6 (pozri obrázok) a optimálnu teplotu vody v polohe 7, s pozorovateľným odporom voči pootočeniu pri teplote cca 38 °C. Pri správnom používaní batérií s ECO-PLUS-kartušou môže štvorčlenná rodina v dome ušetriť ročne až 80 eur, ktoré sa vám na dovolenke či rodinnom výlete určite zídu.
(obrázok polôh batérie Kludi)

Veľa úspechov pri šetrení na nákladoch za vodu vám praje spoločnosť Kludi Myjava!

Viac informácií o portfóliu produktov nájdete na: www.kludi.sk
 

Vyberte región